Grovboller med surdej – ca. 16 stk.

Grovboller med surdej

Surdej klar til brug

Surdejen har jeg lavet af:

200 gram rugmel
3 dl vand (45 grader varmt)
1 spsk. honning

Det røres godt sammen og opbevares i en skål med husholdningsfilm over eller i en beholder med låg (jeg valgte et patentglas. Så skal dejen stå ved stuetemperatur i 3 dage, mens man rører i dejen 1-2 gange dagligt. Når dejen begynder at boble, og dufter frisk, så er det tid til næste skridt. Man tilsætter 2 dl vand (45 grader varmt) og 200 gram rugmel mere. Herefter mader man surdejen med ½ dl vand og 1-2 spsk. rugmel om ugen. Det er ganske simpelt, men giver bare en lækker smag til brødet og øger holdbarheden.

Dej til grovboller med surdej:

150 g Ølandsfuldkornshvedemel
450 g sigtet hvedemel
5 dl koldt vand
5 g gær
15 g salt
3 spsk. surdej
75 g græskarkerner
40 g hørfrø

Bland gær, salt, fuldkornshvedemel, surdej og kerner med vandet. Sigt hvedemelet og bland det sammen med de andre ingredienser i køkkenmaskinens skål. Rør dejen på lav hastighed i et minut. Øg hastigheden til maksimum. Maskinen hopper og danser muligvis, men så må du holde lidt på den – skru ned for hastigheden hvis maskinen lyder meget besværet … ellers risikerer du, at den brænder sammen L

Dejen er æltet færdig, når den slipper siderne af skålen helt og samler sig om dejkrogen – det tager ca. 10-15 minutter. For at være sikker på, at dejen er som den skal være, så kan du lave en glutentest, som i al sin enkelthed går ud på, at du tager en klump dej, strækker den ud mellem fingrene i luften, så den bliver helt tynd som papir. Den må ikke gå i stykker – hvis den gør det, så skal der æltes mere.

Grovboller med surdej

Dejen klar til at blive stillet til hævning i køleskab

Tag en ren skål (jeg brugte en 4 liters Rösti skål) og gnid den godt ind i olie. Kom dejen i skålen og læg låg eller husholdningsfilm over. Lad dejen stå en times tid på køkkenbordet og stil den så i køleskabet. Lad den hæve mindst 12 timer i køleskabet (min dej fik 20 timer). Dejen skal hæve til ca. dobbelt størrelse.

Grovboller med surdej

Dejen efter at have hævet ca. 20 timer i køleskabet

Tag skålen ud af køleskabet og lad den stå en times tid på køkkenbordet. Imens tænder du for ovnen på max. varme (over- og undervarme) 250-270° … lader bagepladen blive i ovnen til ovnen er gennemvarm. Drys lidt mel på bordet og tag så forsigtig dejen ud af skålen og ud på bordet uden at slå luft ud af dejen.

Grovboller med surdej

Dejen sat i klatter, klar til at blive bagt

Med en spatel får du – uden at “tæske” en masse luft i dejen – formet dejen nogenlunde til et flute. Dejen er ret lind, så skær boller ud af ”baguetten” med en skarp kniv og løft dem forsigtigt op med spartlen på et stykke bagepapir på en kold bageplade. Når ovnen er varm, så skubber du bagepapiret med bollerne ind på de varme bageplader.

De første 5 min. skal bollerne have “fuld skrald” på vamen – derefter skruer du ned til ca. 220° og bager bollerne til de er flotte brune – det tager ca. 12 min. Tag evt. en bolle hurtigt ud af ovnen – skynd dig at lukke ovnlågen, så varmen ikke slipper ud – bank med knoerne på bagsiden af bollen. Lyder det hult, så er bollerne færdige.

Tag bollerne ud af ovnen og sæt dem til afkøling på en bagerist. De skal være godt afkølede, inden du skærer i dem.

Grovboller med surdej

Uhm, nybagte grovboller

Grovboller med surdej

Lune og med smør på – så bliver det ikke ret meget bedre

De er lette og luftige … de dufter himmelsk … og smager ligeså

Opbevar bollerne i en tætsluttende emballage, så kan du varme dem i ovnen mange dage efter, og få skorpen sprød igen. Bollerne mister nemlig sprødheden nogle timer efter bagning, fordi de indeholder meget fugt. Du kan også sagtens fryse bollerne ned.

Comments are closed