Beskyt dine øjne mod skærmlys – Del 1

Har du nogensinde tænkt over,  hvor skadeligt skærmlys fra f.eks. computer, iPad og mobiltelefon om aftenen er for dine øjne? Mine øjne er ekstremt tørre (for lidt blink og for dårlig tårevæske/for hurtig fordampning), og det gør, at jeg især om aftenen kan mærke, at mine øjne er trætte og irriterede efter en dag foran computerskærmen. Alligevel så bruger jeg min computer herhjemme en del om aftenen, fordi jeg bl.a. streamer TV på den,  og jeg bruger jo også min mobiltelefon om aftenen. Mine øjne bliver udsat for et massivt bombardement af det blålige skarpe lys.

Undersøgelser viser, at stærkt skærmlys inden sengetid gør det sværere at sove, og man ved også, at søvnmangel kan føre til kroniske sygdomme som f.eks. hjerteproblemer, diabetes og nedsat immunforsvar.

Lys har siden tidernes morgen påvirket vores døgnrytme, og lys er vigtigt for vores trivsel. Elektrisk lys når det er mørkt udenfor, er bare ikke det sundeste for vores helbred. Især LED-lys forstyrrer vores døgnrytme, fordi døgnrytmen styres af særlige nerveceller (ganglie) i øjnenes nethinder. Disse celler registrer er lys og giver signaler til hjernen der både hæmmer søvnfremmende nerveceller og samtidig aktiverer celler der hjælper os til at holde os vågne. Vores søvnhormon Melatonin bliver også påvirket af elektrisk lys og udskillelsen af dette hormon bliver hæmmet!

Om morgenen skal vi være vågne og morgenlys er blåligt og nulstiller vores biologiske døgnrytme hver morgen, mens det mere rødlige aftenlys giver signal til hjernen om, at nu er det ved at være sengetid. Problemet opstår med sparepærer og LED-skærme, for modsat den gamle glødetrådspære, så lyser de ikke jævnt i hele farvespektret men særligt intenst i de grønlige og blålige farver, hvilket påvirker ganglie-cellerne i øjnene. Så man bliver altså ”badet” i det ”forkerte” lys om aftenen, når man sidder foran TV’et, med sin smartphone eller computer, og det fortæller kroppen, at det er tid til at stå op.

Nu da jeg selv er blevet klar over dette problem – som jeg har mærket meget til i mine øjne – så har jeg installeret et lille program på min computer (der findes pt. en app til iPhone/iPad men endnu ikke til Android). Programmet hedder f.lux og det ændrer intensiteten i lysstyrken på din computer, så lyset altid passer til tidspunktet på dagen – “koldt” lys om dagen og “varmt/blødt” lys om aftenen!

Hvad kan  du selv gøre?

Først så går du ind på justgetflux.com hvor du downloader programmet og installerer det på din computer.

Installation af flux_1

Efter installationen åbnede jeg programmet og angav min lokation … jeg gjorde sådan her

Installation af flux_2

Installation af flux_3

så skal du indstille til den farve du ønsker på skærmen om aftenen …

 

 

flux

 

PicMonkey Collage

Her er det overdrevet, men det indikerer, at du kan ændre farven temmelig meget!

Jo tættere du kommer på solnedgang, jo varmere skær får farverne på din computer … og det er faktisk ret behageligt at kigge på, skulle jeg hilse og sige fra mine to irritable øjne 😉  … Det er muligt, at du lige skal vænne dig til det over et par dage, men din nattesøvn vil helt sikkert blive forbedret … værd at prøve ikk’? 🙂  … Du kan jo vælge at indstille farven lavt på farveskalaen og så øge over et par dage, hvis du synes, at det er for voldsom en overgang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *