Dårlig hukommelse

1

Hukommelsen bliver ikke bedre med årene, det kan vi sikkert hurtigt blive enige om. Jeg synes selv, at jeg har en ekstrem dårlig hukommelse, og det går mig virkelig på, både jobmæssigt og i min fritid. På jobbet føler jeg, at jeg ofte fremstår som uengageret og uintelligent … jeg er ikke helt sikker på, at det er sådan mine kolleger opfatter mig, men det er sådan, jeg selv kan føle det. Og intet kunne være mere forkert, for jeg forsøger ihærdigt at tilegne mig ny viden, men det hænger sgu ikke fast i den øverste etage, og nogle gange tænker jeg, om jeg er ved at blive dement … seriøst

dårlig hukommelseI min fritid interesserer jeg mig for mange forskellige ting … interesser som jeg også gerne vil dele med andre. Problemet er bare, at jeg ofte glemmer, det jeg har læst eller set i fjernsynet. Så står jeg der meget entusiastisk og skal fortælle et eller andet, som jeg selv synes er helt vildt spændende, og så går jeg i stå. Kan simpelthen ikke huske et enkelt ord eller måske hele pointen i “salgstalen”. Det er drøn irriterende, og jeg har prøvet det SÅ mange gange … og bliver helt vildt irriteret på mig selv, hvilket indebærer at jeg oftest lader være med at sige noget

Jeg bruger Google Keep mange gange om dagen. Det er et genialt værktøj, og her har jeg noter på alverdens ting, som jeg gerne vil huske. Noterne bliver flere og flere og selvom jeg har kategoriseret dem, så jeg ret hurtigt kan finde det, jeg skal bruge, så ville det være SÅ meget lettere, hvis jeg kunne lagre de informationer i hjernen og finde dem frem med det samme der i stedet for

Koncentration

dårlig hukommelseDet drejer sig selvfølgelig også om koncentration. Min koncentrationsevne er ikke særlig god – jeg bliver mega hurtigt distraheret (ADHD). Jeg arbejder på det, og har også fundet nogle måder at forbedre koncentrationen på, men det er stadig langtfra godt nok. Kender du det med at man sidder og læser en bog, og uden at ville det, så flyver tankerne bort fra teksten, og når du bladrer, så kan du faktisk ikke huske, det du lige har læst og må bladre tilbage! Det tror jeg vi alle oplever fra tid til anden. Men det ville være rart, at kunne fokusere 100% på det man er i gang med ikk’? Hvordan husker man så det, man lige har læst? Først og fremmest så lad være med at memorere, mens du læser. Brug i stedet en tekstmarker og overstreg det du gerne vil huske, eller tag noter mens du læser, men lad være med at repetere imens, det hjælper på ingen måde! Det næste du kan gøre er, at anvende den teknik der kaldes loci metoden (du kan læse om den her ). Hver gang der er noget, du skal huske, så billedliggør det. På den måde husker din hjerne det!

dårlig hukommelseForestil dig det, du skal huske, som et animeret objekt! Som f.eks. når Anders Matthesen skal huske alle lande i Asien. Han begynder med Afghanistan, hvor han ser  en soldat for sig, der står og rækker hænderne op i himlen, og det begynder at regne – Bahrain. Så er der en, der slår soldaten med et bat og siger: “Bangladesh”, så tager soldaten battet, fra ham der har slået ham, men han har en bugtalerdukke på hånden, og så siger den: “Bhutan”, så kommer der et spøgelse, en bøhmand, det er Burma, og der bliver hældt sovs ud over spøgelset, så det bliver brunt, og så er det Brunei, hvorefter det bliver kørt over af en kampvogn, Cambodia, og kampvognen kører ind i en pyramide – Egypten – som vælter, og der kommer en lunge ud, og det er så filippinske healere, der healer og så bliver lungen hakket over af et arabisk sværd og går i to stykker, som så bliver De Forenede Arabiske Emirater osv. derudad. Sådan billedliggører man, det man skal huske Det er en teknik man skal øve sig på, men når man først kan den, så er det ikke noget man tænker over – man billedliggører tingene ganske automatisk.

Forskellige teknikker

Der findes forskellige teknikker for at styrke din hukommelse, så du husker, det du læser, hvilket er en fordel, hvis du f.eks. er studerende og skal til eksamen. Mit eget håbefulde afkom har lige så svært ved at koncentrere sig om f.eks. fagligt stof og derefter at huske det, som jeg har Men forleden dag introducerede han mig for en teknik, som han selv er begyndt at gøre brug af. Jeg var nysgerrig og dykkede selv ned i det der kaldes Spaced repetition teknikken.

Studier viser, at hvis du læser en information i dag, og ikke læser den igennem igen, så vil informationen stort set være væk fra din hukommelse efter seks dage! Du er nødt til at repetere informationen med jævne mellemrum, for at den kan lagres i langtidshukommelsen. Studier viser også, at hvis du terper, så lagres det kun i korttidshukommelsen. Som f.eks. hvis du sætter dig aftenen før en eksamen og læser og læser. Efter eksamen vil det du har terpet meget hurtigt være glemt!

Hvad er Spaced repetition?

Det går i al sin enkelhed ud på, at du skal repetere dit materiale med et specifikt interval. Det kan f.eks. se sådan ud:

Indenfor de første 24 timer læser du dit materiale igennem og tager notater. Gennemgå dine notater, mens du indimellem kigger væk og forsøger at huske teksten. Tving din hjerne til at huske.

Efter 24 timer gentager du repetitionen, men denne gang gør du det, mens du kører bil, går en tur eller noget andet, hvor du er væk fra dine notater og bøger. Når du kommer hjem, så kigger du dine notater igennem, se hvad du har misset og forsøg at cementere det fast i hukommelsen.

De næste dage – for hver 24 til 36 timer – skal du give dig selv nogle mentale test, og det gør du, mens du spiser, børster tænder eller vasker bil. Bliv ved med at spørge dig selv, hvad var svaret på dette og dette? Det kan være en stor hjælp at bruge nogle flash-cards (fysiske kort eller en app til mobil/program til computer som f.eks. Anki)   – dette vil være en stor hjælp for dig, når du skal memorere de næste dage. Her kan det også være en hjælp at skimme din tekst og noter. Ikke nærlæse men skimme hurtigt igennem.

Nogle dage før en eksamen, eller hvad det nu er, du skal bruge din viden til, så tager du dine notater frem og nærlæser dem. Dette er det sidste step, og du skal være omhyggelig og læse det stille og roligt igennem.

Hvad kan spaced repetition bruges til?

Alt! Det kan være du læser på medicinstudiet, det kan være en opgave i skolen, det kan være dansetrin, en sangtekst, kongerækken, … ja det kan være hvad som helst! Du kan rent faktisk lære at tale et nyt sprog flydende på kun seks måneder!! Du skal selvfølgelig lære teknikken, og du skal sætte tid af til at repetere, men så er mulighederne også nærmest uendelige.

Udover fordelen ved at kunne huske og lære alt det du gerne vil, så gør det, at du træner din hjerne også noget godt for dit mentale velvære og din livskvalitet, når du bliver gammel. Uanset om du er ung eller ældre, så kan du bruge disse teknikker (spaced repetition og loci), så det er bare med at komme i gang, hvis du har det ligesom jeg

Rigtig god fornøjelse!

Hilsen

1

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *