Godnat og sov godt

Åh, nej! Endnu et indlæg omkring søvn, tænker du måske Det er nu ikke fordi, jeg har spammet bloggen med søvn relaterede indlæg … men det er tilsyneladende noget der fylder hos både mig selv, men også hos mange andre mennesker. Og så må jeg tilstå, at jeg er lidt af en søvn-nørd Jeg har haft en lang periode med rigtig god nattesøvn, og det er guld værd. Hele mit liv har jeg døjet med afbrudt søvn i form af opvågnen ifm. natlige mareridt. Disse mareridt, som jeg godt ved, hvorfor jeg har, har også været minimeret et stykke tid, så det har været ren optur

I forbindelse med mit lave stofskifte type 2, så har jeg gjort en ihærdig indsats for at hjælpe min krop tilbage til normal tilstand. Det har jeg fortalt lidt om i dette og dette indlæg. Min energi er øget markant og alene dét gør, at jeg bare føler velvære og har overskud til ting, som jeg ikke orkede tidligere. Jeg går i seng på samme tid, hver aften og den sidste time før sengetid laver jeg intet vildere end at børste tænder. Jeg har nogle meget strikse rutiner omkring det i hverdagene, for når man først har prøvet at få for lidt søvn over en lang periode, så ved man også, at man kan blive syg af det! Vi sover i gennemsnit to timer mindre i døgnet, end vi gjorde for 100 år siden, og det har faktisk stor indflydelse på vores helbred

Jeg kan sagtens nøjes med fem timers søvn

Kender du ikke dem, der fortæller gladeligt om, hvor lidt søvn de kan nøjes med? Og så står du der og tænker, om det er dig selv, der er noget galt med, fordi du ikke kan fungere uden sine 7-8 timers søvn hver nat! Men det er ikke dig, der har et “stort” søvnbehov eller er noget galt med. De der postulerer, at de sagtens kan klare sig med minimal tid i drømmeland, har helt misforstået, hvorfor alle dyr og mennesker skal sove Det er meget muligt, at nogle mener, at de sagtens kan nøjes med få timers søvn, at de kan indhente den manglende søvn fra hverdagen i weekenden, at det er spild af tid, at bruge en tredjedel af livet i sengen, at det er noget man kan træne sig op til osv. osv. Jeg tror desværre, at det er en meget gængs opfattelse af “konceptet” søvn!

Hvorfor skal vi sove?

Mange har den opfattelse, at når man falder i søvn, så har man de forskellige søvnfaser, hvor man drømmer eller ligger i dyb søvn, så hjernen kan få “renset” ud i dagens begivenheder … og så er det dét. Men det er langt fra, hvad der rent fysiologisk sker Jeg vil kort ridse op, hvad der sker i kroppen, når vi sover, for kroppen arbejder faktisk hårdt, mens vi ligger på langs under dynen!

  • Mellem hjernen og kraniet er der en hinde med væske, som beskytter hjernemassen. Om natten flyder denne væske ud af hinden og transporterer næringsstoffer rundt, mens den samtidig renser for affaldsstoffer mellem alle de små blodkar i hjernen.
  • I løbet af dagen ophober vi signalstoffet Adenosin i hjernevindingerne. Efterhånden som adenosin hober sig op i hjernen, vokser søvnpresset, og det betyder at vi bliver mere og mere trætte. På et tidspunkt er adenosin-koncentrationen så høj, at man falder i søvn. Så længe man sover, reduceres adenosin-koncentrationen, så kurven ryger ned mod nul igen.
  • Søvnen reguleres af to faktorer – den ene er opbygningen af søvnpresset, som man længe har haft en mistanke om skyldtes adenosin, men hvor man hidtil har manglet det endelige bevis. Den anden er kroppens døgnrytme, der først og fremmest er styret af kroppens produktion af hormonet melatonin.
  • Produktionen af vigtige hormoner som kønshormoner, væksthormon, TSH, Leptin (mæthedshormon) Ghrelin (appetithormon) stiger, mens produktionen af insulin falder.
  • Kroppens celler restituerer og vævet repareres. 
  • Under søvn danner vi nogle stoffer, som er væsentlige for vores immunsystem.  Et eksempel er proteinet Interleukin-6, som er med til at bekæmpe infektioner i kroppen, og som også spiller en vigtig rolle i kroppens egen modstand mod kræftceller.
  • Søvnmangel fører til øget appetit og vægtøgning. Under søvn nedsætter kroppen mængden af stresshormonet kortisol, som også medvirker til at styre appetitten Jo højere indhold af kortisol i blodet, jo mere sultne bliver vi. Når søvnen udebliver vil kortisol-niveauet og appetitten øges.  Søvnen er også med til at øge omsætningen af sukker og fedt. Har man et overskudslager af energi fra dagen vil dette blive kraftigt reduceret under søvnen. Når søvnen udebliver, forbrænder vi dermed også færre kalorier.

»Adenosin har stor betydning for vores søvn, og stoffet er årsagen til, at alle uden undtagelse har brug for at sove hver nat. Der findes ikke nogen, der aldrig sover, for det vil kræve, at personen kunne have vilkårligt høje værdier af adenosin i kroppen, hvilket ikke kan lade sig gøre,« siger overlæge Poul Jennum fra Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital.

Kilde: videnskab.dk

Derfor anbefales det, at vi sover 7-8 timer hver nat

Som det fremgår i ovenstående afsnit, så er der altså en grund til, at vi har brug for søvn. Det er ikke noget man kan springe over eller indhente senere. Millioner af mennesker lider af dårlig søvn eller alt for lidt søvn. Jeg har selv en hypotese omkring trafikulykker, og den går ud på, at rigtig mange mennesker er trætte, når de kører bil. Uden at have videnskabeligt belæg for det … altså jeg har ikke undersøgt det … så tror jeg, at træthed påvirker kørslen ligesom spiritus gør det. Du bliver uopmærksom og reagerer langsommere end du ville gøre, hvis du var veludhvilet. Hjernen og stort set alle kroppens biologiske processer lider under søvnmangel. Derudover viser forskning også, at der er en klar forbindelse mellem mangel på søvn og hjertesygdomme, højt blodtryk og slagtilfælde. Dødeligheden blandt voksne der sover mindre end syv timer hver nat er væsentlig forhøjet. Det er værd at tænke på, når man lige skal se den film færdig på TV’et og tænker, at man kan indhente søvnen i weekenden

The National Cancer Society foretog i 1960 en undersøgelse med godt en million amerikanere, hvor de konstaterede, at folk gennemsnitligt sov 8,5 timer hver nat. Alt peger i retning af, at vi i gennemsnit sover 1-1½ time mindre hver eneste nat

Søvnforskeren Eve van Cauter har undersøgt, hvad der sker, når vi sover for lidt. I seks dage fik en række forsøgsdeltagere kun lov at sove fire timer daglig. Derefter gav Cauter dem en vaccine mod influenza og målte, hvor mange antistoffer, deres immunforsvar udviklede. Svaret var: halvt så mange som normalt. Oven i det steg personernes blodtryk, hjerterytme og kortisol-niveau. Og de viste insulinresistens, en prædiabetisk lidelse, der gør, at vi tager på i vægt (fordi den påvirker vores glukose-tolerance).

 Kilde: www.b.dk

Jeg kan ikke falde i søvn

Du kender det godt ikk’? Du ligger og vender og drejer dig, men søvnen indfinder sig ikke. Du står op og drikker et glas vand, kigger på uret og stresser over, at der kun er få timer, til vækkeuret ringer. Fordi man har sådan en enkelt nat indimellem, det sker der intet ved, men sker det hyppigt, så er det ikke til at spøge med! Hvor kedeligt det end lyder, så er det bare super vigtigt at have nogle gode og faste søvnrutiner. Gå i seng og stå op på samme tid hver dag, uanset om det er hverdag, weekend eller ferie. Har du problemer med at falde i søvn eller lider du af dårlig søvn, så er det ekstremt vigtigt, at kroppen ved, hvornår det er sengetid, så den kan forberede sig på hvile. Jeg ved det fra mig selv, og jeg går ikke på kompromis. Det er muligt, at folk tænker, at det må være et mega kedeligt liv, men sådan ser jeg ikke selv på det. Jeg prioriterer min nattesøvn ekstremt højt, og jeg har ikke behov for at sidde oppe til langt over midnat. Er der noget i TV, som jeg rigtig gerne vil se, men som er programsat til efter min sengetid, så optager jeg det

Jeg kan stadig godt have aftner, hvor jeg, på trods af alle mine søvnrutiner og en 5mg Melatonintablet, ikke kan falde i søvn, så hører jeg enten lydbog eller også bruger jeg app’en “Mindfulness” (android) og hvis du har en iPhone kan du finde Mindfulness her . Jeg har givet 79 kroner for den, og de penge er ihvertfald godt givet ud!

Godnat og sov godt

Ud over hjælp til søvn, så indeholder den også andre redskaber:

Godnat og sov godt

Så uanset hvordan man vender og drejer det, så er det bare enormt vigtigt at få sine 7-8 timers søvn hver eneste nat, hvis man gerne vil gøre noget godt for sin krop, holde sig rask og leve længere

GODNAT OG SOV GODT  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *