Jeg fandt den manglende brik i puslespillet – første del

1

I forbindelse med min research på online svindlere er jeg adskillige gange stødt på den samme profil på Tinder.  For de der ikke kender til Tinder, så vil jeg kort forklare, at i denne app kan man ikke søge efter Jeg fandt den manglende brik i puslespilletspecifikke personer. Man sætter et søgekriterium op ift. afstand (hvor mange kilometer fra sin bopæl man ønsker at søge) samt aldersgruppe og køn. At jeg så støder ind i den selv samme person mere end ti gange er næsten statistisk umuligt, medmindre han køber sig til ekstra “boost”, hvilket er en ydelse, man betaler for, for at få sin profil eksponeret ekstra meget i en time. Det koster rundt regnet 21-35 kroner pr. gang (afhængigt af om man køber en eller flere boost ad gangen) –sandsynligheden for at han har betalt er selvfølgelig tilstede, men jeg tvivler🙄  

Han har spøgt i mit hoved 

Vi kan kalde ham Ryan😝  Han har passet rigtig fint på “gerningsmandsprofilen” for romance scammers, og det var også derfor han i første omgang fik en side i mit register i OneNote. Han gav mig nemlig følgende informationer om sig selv: 

Uddannet ingeniør, og havde læst videre i både Sverige og England.  

Dansk mor og tysk far – opvokset i New York. 

Ledte efter lejlighed i København, men opholdt sig i Esbjerg og var ved at tømme moderens lejlighed (hun var død i foråret i år).  

Hustru død af kræft i 2014 – lille barn i pleje i Canada.  

Ville gerne foretage research ifm. undervandssvejsning på Københavns Universitet, og håbede også på at få et patent. 

Den første gang vi havde et match, og dermed kunne skrive sammen på Tinder, blev det kun ganske kort. Jeg var rimelig træt af de der svindlere, og da han spurgte, hvad jeg søgte, så svarede jeg, at jeg var i gang med at lave research på romance scammers ifm. en avisartikel. Han fortalte, at han selv var blevet udsat for sådan en svindler, at han havde overført 1000$ til vedkommende uden at have mødt “hende”, og så helt uden varsel slettede han mig midt i vores chat🤔 Der gik to dage, så dukkede han op igen, vi matchede, og han slettede mig, uden vi nåede at skrive sammen.  Dagen efter skete det så for tredje gang. Inden han kunne nå at slette mig, skyndte jeg mig at skrive: “Alle gode gange tre – nu bliver vi nødt til at mødes over en kop kaffe”. Puf! Så trykkede han på delete-knappen. Jeg kunne ikke lade være med at grine højt😂 Så gik der 3-4 dage, og Ryan poppede op på min skærm for fjerde gang. Jeg swipede til højre, og sørme om der ikke var et match🙀 Jeg skrev: “Du slettede mig sidst???” Og så fik jeg ellers en langt-ude-forklaring om, at han var blevet kontaktet af en masse mennesker, som han slet ikke var matchet med (det kan ikke lade sig gøre!), og han havde derfor set sig nødsaget til at slette sin konto, og oprette en ny! Yeah right😂 Jeg lod som ingenting, vi skrev sammen en dags tid og alt var fint, hvorefter han foreslog, at vi fortsatte på WhatsApp.  

Er han sand eller falsk?

Jeg fik hans mobilnummer, så jeg kunne tilføje ham, og nummeret var dansk. Jeg tænkte, at det var lige godt pokkers, og det fik mig derfor til at tvivle på, om jeg alligevel havde taget fejl af ham! Vi fortsatte korrespondancen på WhatsApp, og som noget af det første gav han mig et link til det ingeniørfirma, han var ansat i i USA! Jeg trykkede straks på det, kiggede under fanen “Team” og der var han så🤔

Hm! Jeg kom for alvor i tvivl. Så ringede han mig op, og vi talte sammen i 5-10 minutters tid. Rigtig sød fyr, der talte amerikansk med lidt tysk accent (?). Tidligt næste morgen, det var en lørdag, sad jeg og læste nyheder på computeren. Jeg ved ikke, hvad det var, der fik mig til at skrive firmanavnet, på det firma Ryan var ansat i, i browseren, trykke på fanen “Team”, og scrolle ned. Nu var det lige pludselig ikke billedet af Ryan fra dagen før, der blev vist, men derimod af en helt anden mand! Hvad fanden sker der her? tænkte jeg og tog min mobil og trykkede på linket, han havde givet mig i WhatsApp. Her poppede hans eget billede op under “Team”. Jeg opdaterede siden på computeren, men det var stadig et billede af en helt anden mand, jeg fik vist. Teksten til billedet var dog identisk  for begge fotos. Jeg ville ikke konfrontere Ryan med min viden på daværende tidspunkt, så jeg opfandt en plausibel historie om, at der var sket noget familiemæssigt, som jeg var nødt til at tage mig af, og derfor ville jeg ikke havde tid til at skrive sammen, og jeg nævnte også, at jeg havde fuld forståelse for, hvis han ønskede at finde en anden😂 Til det svarede han blot “Okay”. Jeg arkiverede vores chat på WhatsApp, så jeg havde den i tilfælde af, at jeg fik brug for den. Og det gjorde jeg👍 

Det var ikke den klogeste beslutning 

Det jeg herefter gjorde, var ikke det klogeste, jeg har foretaget mig, og det var nok også, set i bakspejlet en anelse overilet, men i kampens hede og i retfærdighedens navn, så gjorde jeg det altså! Jeg satte mig til at skrive en mail til ingeniørfirmaet i USA, satte skærmprint fra computeren og min mobil ind i mailen, og forklarede hvad jeg havde oplevet. Når jeg kopierede linket fra WhatsApp over i mailen, fik jeg vist billedet af den “fremmede” mand og ikke af Ryan😨 Det var meget mystisk. Jeg bad firmaet om at kontakte mig, og om muligt en it- medarbejder/kyndig, men jeg hørte ingenting fra dem, hvilket jeg også syntes var underligt. Tre dage efter, prøvede en kollega at gå ind på webadressen via computer, og nu var billedet skiftet ud med billedet af Ryan. Det løb mig koldt ned ad ryggen. Vi forsøgte et par gange, for at få bekræftet, at det var det samme billede, der blev vist ud for den pågældende medarbejder, hvilket det var😮  Jeg fik det virkelig dårligt, og tænkte på hvad jeg havde sat i gang! Tænk hvis jeg havde sat Ryan i et pinligt dilemma på hans arbejdsplads! Det var så frygteligt😖 Jeg hørte stadig ingenting fra firmaet, så min konklusion var, at fotoet på deres website måske havde været af en tidligere medarbejder, at de kun havde fået opdateret teksten ud for Ryan, men ikke hans foto, ikke før jeg gjorde opmærksom på det. Jeg slog mig derfor til tåls med den hjemmestrikkede forklaring et par dage. Lige indtil en anden person sagde til mig, at uanset hvor man havde logget på fra, så burde man få vist samme side og samme informationer. “Har du tænkt på, at linket han sendte dig, kan være til en kopi af det rigtige website?” Nej, det havde jeg ikke lige tænkt på😨 “Er du sikker på, at siden i det hele taget er ægte?” Nej, det kunne jeg af gode grunde ikke være sikker på. Et kort øjeblik overvejede jeg, at gå videre med min efterforskning af Ryan, men jeg valgte at lade det ligge. Lige indtil jeg stødte på Richard! 

Så dukkede Richard op

Richard var en pæn lyshåret fyr, fraskilt, 47 år, dansk mor og canadisk far. Han var opvokset i Ottawa i Canada, uddannet civilingeniør, nu bosat i Odense men kiggede efter lejlighed i København, da han gerne ville foretage research på Københavns Universitet og forhåbentlig kunne få et patent. Lyder det bekendt? Oplever du et deja vu?😆 Det gjorde jeg ihvertfald, og jeg klappede mig selv på skulderen for, at jeg havde lavet mit register over svindlere, så jeg kunne slå op og sammenligne deres historier.  

På et af de scammer websites jeg er tilmeldt, dukkede Richards billeder sørme op. Han opererer under mange forskellige alias, hvilket ikke undrer mig. Det der var en gåde for mig var, at Ryan og Richard havde en fuldstændig identisk status i samme måned i samme år! Hvis Ryan ikke var en fake, hvordan kunne Richard, som jeg jo vidste er en svindler, skrive en næsten identisk privat besked til mig? Hvordan kan det overhovedet lade sig gøre? Det kan det jo heller ikke, medmindre det er den samme svindler, der står bag begge profiler😂 Den til venstre er Ryans besked og den til højre er Richards, så kan du selv afgøre, om du også tror, at der er tale om samme bagmand😂 

Min dårlige samvittighed over at have kontaktet ingeniørfirmaet i USA var pist væk, det undrede mig bare, at jeg stadig intet havde hørt fra dem. Nå, men jeg valgte at glemme alt om det. Lige indtil Ryan dukkede op på Tinder 35 dage efter, jeg arkiverede ham på WhatsApp. Jeg kiggede kort på hans billede og profiltekst og valgte at rapportere ham som scammer. Ti timer efter dukkede han op igen, havde byttet om på fornavn og efternavn, men brugte samme billeder som alle de andre gange. Jeg rapporterede ham endnu en gang. Jeg kiggede igen igen på ingeniørfirmaets website, men intet underligt sprang mig i øjnene. Intet indikerede at firmaet var falsk. Jeg slog et par af Ryans kolleger op på Facebook, og den ene kollega, Heidi, ja hun var på Facebook, og jeg overvejede et kort øjeblik – det gjorde jeg faktisk flere gange den dag – om jeg skulle skrive til hende og spørge, om hendes kollega Ryan var i Danmark, om han var halvt dansk/halvt tysk, og om han rent faktisk skulle ind og forske på Københavns Universitet. Jeg var i syv sind, men undlod at kontakte hende! For sæt nu det hele var et setup! Man bliver sgu lidt paranoid indimellem, når man har med de svindlere at gøre, skulle jeg hilse og sige😰 Hvad hvis firmaet, hjemmesiden og medarbejderne var konstrueret af en svindler? Hvis svindleren havde stjålet en masse fotos, og så oprettet de forskellige medarbejdere på Facebook, LinkedIn osv.? Ville det ikke være voldsomt meget at gøre ud af det? Nej, ikke når man tænker på, hvor meget de svindlere tjener! For lige at vende blikket hjem mod Danmark, så viste det jo, at Casper Rieper-Holm, ham den danske svindler som flyttede sammen med Amanda Kastrup (portrætteret i filmen “En fremmed flytter ind”), havde oprettet en hel falsk venneliste på sin Facebook profil. En liste der talte både opdigtede familiemedlemmer og venner. Så tanken om, at svindleren bag “mine” to mænd, Ryan og Richard, havde konstrueret et helt falsk netværk var ikke usandsynligt, selvom det lyder helt vanvittigt!  

Er manden komplet idiot?

To dage efter, jeg havde rapporteret ham til Tinder, så var Ryan der igen. Skal – skal ikke? Jeg tog chancen og swipede ham til højre. Straks var der et match, hvilket betød at han havde swipet mig til højre først. Kunne han ikke huske mig og mit profilbillede efter alle de gange, vi var stødt på hinanden efterhånden eller hvad? Det han da kunne, tænkte jeg. Hvad var han ude på? Jeg skyndte mig at skrive: “Hey you!” Puf, og jeg blev slettet😂 What!!! Hvad skete der lige der? Sikkert ikke andet end at han var kommet i tanke om, hvem jeg var😜

Men min nysgerrighed omkring Ryan var vakt til live igen. Jeg satte mig for, at nu ville jeg finde ud af, hvad pokker der foregik. Det første jeg undersøgte var det mobilnummer, som han havde givet mig til WhatsApp. Det nummer der var dansk. Det lykkedes efter næsten en times søgen, at finde ud af, at nummeret faktisk hørte til i Esbjerg området😲 Totalt chok! Den 13. oktober skrev han til mig, at han opholdt sig i Esbjerg. Hvad betød det så? At han er god nok? At jeg så spøgelser? Igen blev jeg mega meget i tvivl. Jeg var simpelthen nødt til at undersøge ingeniørfirmaet mere grundigt. Der var tre telefonnumre på deres kontaktside. Et for hver af firmaets to afdelinger samt et toldfrit nummer, som jeg går ud fra betyder, at man kan ringe gratis til! Det sidste havde jeg så ikke tænkt mig at gøre😎 

Jeg kopierede de to afdelingsnumre – ét ad gangen – ind i søgefeltet på Google, og landede bl.a på en side der hedder USPhoneBook. Begge numre tilhørte privatpersoner, den ene i Park City, Utah og den anden i Santa Rosa i Californien. Det virkede mærkeligt, men det var det sidste nummer (gratisnummeret) der var interessant👍 … for det kom frem på de amerikanske White Pages – svarende til vores De Gule Sider – og det nummer tilhører utroligt nok ingeniørfirmaet.   

Endelig kom det store gennembrud

Og lige pludselig, så jeg det! Det som jeg ikke havde set i begyndelsen! Det var et magisk øjeblik😄 Den side som Ryan henviste til, var ganske korrekt en tyvstjålet kopi af et rigtigt eksisterende ingeniørfirmas website. Han havde bare skiftet ordet “civil.com” i domænenavnet ud med ordet “home.com” og det gjorde en kæmpe forskel. På mange måder var de to sider identiske, bortset fra at den falske ikke var opdateret med nye medarbejdere osv.  HURRA👍👍👍 Sikke en lettelse! Jeg følte nærmest, at jeg havde været ved at blive paranoid over det altsammen, men jeg havde altså haft ret i min mistanke lige fra begyndelsen af. Gudskelov😜 Denne åbenbaring gjorde, at jeg besluttede mig for at skrive til den kvindelige ingeniør, som jeg tidligere havde fundet på Facebook. Hun figurerer nemlig på både den falske og den rigtige side, så jeg tænkte, at hendes Facebook profil måtte være ægte nok.  

Alt faldt på plads. Da jeg i oktober måned sendte den mail, til det jeg troede, var det ægte ingeniørfirma, er mailen landet hos svindleren, det er jeg slet ikke i tvivl om😨 Noget møg at han har fået mit fulde navn, men da jeg ikke har hørt fra ham efterfølgende … jeg tænker på chikane eller noget, så slår jeg mig til tåls med, at der ikke sker noget. Man skal dog aldrig vide sig sikker, og derfor vil jeg ikke bruge min personlige mail fremover, medmindre jeg ved, hvem der er modtageren. Lesson learned👍 Men! Da han har læst mailen, så har han skyndt sig at opdatere siden og udskifte billedet af den anden mand med sit eget, og det fik mig til at tvivle på min egen dømmekraft. Det er jo dét de kan, de svindlere. De får folk til at tvivle på sig selv og dermed tro på dem. 

Det er ikke fordi jeg gider fortsætte med at “fange” forbrydere, men jeg vil følge denne her historie til dørs. Derfor har jeg her til aften skrevet til “kollegaen” Heidi på Facebook og håber at høre fra hende snart, selvom min besked sikkert ligger under “Anmodninger” 😨 Jeg giver det et par dage, ellers må jeg tage kontakt med en af de andre i firmaet.

Fortsættelse følger  

1

4 Comments:

  1. Utrolig historie – du er både modig og effektiv ☺ måske du ikke får dem stoppet, men du gør da livet ekstra surt for dem 👌

  2. Spændende at høre hvad det ender med 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *