Slægtsforskning

En af mine store passioner er “gamle dage”. Det er at grave i fortiden og finde interessante oplysninger om mine forfædre og det Danmark de levede i. Følge deres historier fra de bliver født, konfirmerede, gift, børnefødsler, tab af børn, dødsfald og nye ægteskaber. Mine slægtninge havde ikke blåt blod i årerne – de var simple bønder, der har kæmpet en daglig kamp for at overleve. Efter at have læst, og nærlæst alt hvad jeg kunne finde om de enkelte personer, så kan jeg kun sige, at jeg elsker hver eneste af dem, og jeg er stolt af mit fædrene ophav. 

Hvis du tror, at du bare finder navne og årstal ved at kigge i gamle kirkebøger, så tager du fejl – det er muligt at finde “historierne” bag, for folk blev skam også registrerede i 1800 tallet. 

For mig har det ikke været nok bare at finde mine forfædre i lige linje tilbage fra min far. Jeg har også ville vide mest muligt om dem, og især også om det liv de levede på landet. Hvordan var det egentlig, for det har med garanti ikke været det rene Morten Korch! Det har været barsk rigtig meget af tiden, men selvfølgelig har der også været fest og latter. 

Det har været et kæmpe “arbejde” at lave min slægtsbog, men jeg har nydt hvert et øjeblik. Det har opslugt mig totalt, så i perioder måtte jeg lægge det fra mig i en uges tid. Jeg er langt fra færdig. Anden halvdel af slægtsbogen skal omhandle min far og hans opvækst, om 2. verdenskrig som han oplevede det, og hvordan det var at være dreng i 20’erne og 30’erne i Ringsted. Dét bliver også meget omfattende, men det bliver rigtig spændende, og jeg glæder mig til at gå i gang. 

Jeg håber, at du selv får mod på at slægtsforske, og er der ikke et lokalhistorisk arkiv lige i nærheden, hvor du bor, så kan du finde gamle kirkebøger, folketællingslister, afgangs- og tilgangslister osv. på Statens Arkiver – Arkivalier online 

Nogle går på aftenskole og lærer om slægtsforskning, men jeg vil sige at alle og enhver kan kaste sig ud i det, uden at have forudgående kendskab til det, for det gjorde jeg selv. De eneste informationer jeg havde med mig, da jeg troppede op på Lokalhistorisk Arkiv i Ringsted i 1999, det var mine oldeforældres fødsels- og dødsdato. Jeg havde nogenlunde en fornemmelse af, hvilket sogn jeg skulle kigge i, men der kom jeg til kort, for de informationer jeg havde fået med “hjemmefra” de stemte ikke helt overens. Jeg skulle dog kun kigge i det lille nabosogn ved siden af det jeg troede var det rigtige, så var jeg på rette spor, og efter det gik der bare forrygende derudad. Så lad dig endelig ikke begrænse af, at du ikke har prøvet det før. Har du et lokalhistorisk arkiv, hvor du kan begynde din søgen – inden du kaster dig ud i at bruge Statens Arkiver online – så er jeg sikker på, at der er en venlig sjæl, der lige vil hjælpe dig i gang.

Held og lykke med at finde din slægt 🙂 

Folketælling_Næsby_1925

Comments are closed