Tag dig i agt for online svindlere – anden del

Som jeg skrev i første del, så vil jeg fortælle lidt mere om mine egne oplevelser med disse online svindlere i dette indlæg. Når jeg kigger knapt 6 uger tilbage, virker det helt grotesk, at jeg har været i kontakt med  mange mandlige svindlere. Nogle er gået igen – dvs. at det er samme person, der har siddet bag profilen – men mere herom lidt senere😉

Tag dig i agt for online svindlere
Her ser du et lille udpluk af de i alt 17 mænd, jeg kom i kontakt med. Billederne er stjålne, og mændene er højst sandsynligt slet ikke klar over, at de misbruges i svindel.

Danny

Den første online svindler eller romance scammer, om man vil, jeg stødte på, er ham, der kaldte sig Danny. Jeg fandt ud af, at denne mand har været på banen ihvertfald siden 2009, og han har opereret under flere forskellige alias som f.eks. Laurence Cannon, Michael Collins, James Brown, Donald David, Paul Cole og Henry Pastor. Dette fandt jeg ud af, fordi jeg begyndte at udvide min Google søgning, og fordi jeg brugte de scammer websites/fora, som jeg omtalte i første del. Jeg lister dem op med links nederst i dette indlæg til dig, der har mistanke om, at være i kontakt med en romance scammer. Her vil du måske finde oplysninger om lige præcis den person, du er i kontakt med samt generel information om, hvad man skal være opmærksom på.

Nå men tilbage til Danny! Han var 47 år, uddannet civilingeniør, søn af en irsk far og en dansk mor. Han var enebarn, og begge forældre var gået bort for nogle år tilbage. Han havde startet sin egen entreprenørvirksomhed op for nyligt efter at være gået ud af et andet firma, som han havde haft med nogle venner som havde snydt ham. Hans arbejde bestod i at bygge broer og udføre reparationer på boreplatforme. Derudover så importerede og eksporterede han entreprenørmaskiner. I 2011 mistede han sin hustru og søn i en forfærdelig trafikulykke, og siden da havde han været alene. Nu følte han sig parat til at indgå i et forhold. Han var i Danmark i forbindelse med et møde, hvor de fremmødte europæiske entreprenører bød ind på en kontrakt på et brobyggeri i Nepal. Danny havde et stort hus i San Diego i Californien, men han ville flytte permanent til Danmark, da han var meget begejstret for landet. Kontrakten på brobyggeriet fik han, og stor var hans glæde. Han skulle afsted til Nepal allerede dagen efter, og der skulle han være i tre-fire uger. Når han kom tilbage til Danmark, så ville han købe sig et hus eller en lejlighed i nærheden af mig. Han var velformuleret, sød, interessant, meget omsorgsfuld, gav mig modspil, holdt alt hvad han lovede de første uger. Og så var han ekstremt manipulerende. Virkelig dygtig til det! Men som sagt, alt virkede meget tilforladeligt til at begynde med, men jeg er heldigvis ikke så naiv, at jeg æder alt råt, så jeg begyndte selvfølgelig at undersøge nogle ting. Jeg var også så heldig, at politiet sendte en advarsel ud, mens jeg stod midt i et følelsesmæssigt kaos af tvivl og håb. Jeg læste advarslen og lagrede den efterfølgende, og den havde helt klart en stor indflydelse på, at jeg bevarede min sunde fornuft.

Jeg gik som sagt i gang med at undersøge forskellige ting, og kom i tanke om en udsendelse, jeg havde set på DR3 “Mit liv er stjålet” med journalist Sisse Sejr-Nørgaard. Det var i denne udsendelsesrække, at jeg stiftede bekendtskab med de websites, vhro . Jeg undersøgte allerførst de fotos, Danny havde sendt til mig af sig selv, og det gjorde jeg ved at højreklikke på hvert enkelt foto, vælge “Kopier linkadresse”, åbne Google Images og indsætte det kopierede link. Jeg fik følgende meddelelse for hvert billede af ham: Webadressen henviser ikke til et billede, eller billedet er ikke offentligt tilgængeligt.  Det var altså det første jeg foretog mig, og da der ikke dukkede noget op, så oprettede jeg en profil på et scamming website og pløjede omkring 1200 fotos igennem. Der var ingen fotos af Danny, og jeg åndede lettet op. I min verden betød det, at han var clean, og at jeg med al sandsynlighed havde at gøre med et ærligt menneske😰 På dette tidspunkt havde jeg kendt ham i seks dage.     

Vi skrev sammen om morgenen, inden jeg mødte på arbejde og igen lige så snart jeg havde fri, og faktisk indtil jeg gik i seng. Han var også sød til at ringe, så vi fik talt sammen rigtigt. Det betød endnu mere for mig ift. at stole på ham. Men der var nogle ting fra tid til anden, som fik nogle små alarmklokker til at ringe. Små og måske ubetydelige ting, som fik tvivlen til at gnave. Ting som gjorde, at jeg måtte gå videre i min efterforskning af ham.

Sider og fora om svindlere

Der findes altså disse forskellige sider på nettet, hvor man kan oprette sig som bruger og herefter dele fotos, informationer, dokumenter, sin historie m.m. for at advare mod disse svindlere. Jeg er bl.a. stødt på stjålne fotos af Dan Rachlin og Anders Samuelsen, for det er jo dét svindlerne gør. De stjæler folks private billeder på Facebook, Instagram osv. og anvender dem i deres svindelnumre.

Mit bekendtskab med Danny sluttede brat den 24. september 2017 helt nøjagtig. Jeg havde afsløret ham, og det blev selvfølgelig ikke modtaget særlig godt. Et par dage efter besluttede jeg mig for at undersøge flere af disse scammers, så jeg gik i gang på Tinder. Det vrimler

Tag dig i agt for online svindlere

med dem derinde😡 Jeg fandt ud af, at jeg var rigtig god til at spotte dem – både ud fra typen af billeder de anvender, men også måden at skrive på. Ofte er deres skriftlige engelsk rigtig skidt grammatisk, og ja, man lærer sine lus at kende på gangen, som man siger😆 Jeg fik næsten dagligt en ny i nettet, og for at jeg kunne holde styr på dem,måtte jeg oprette hver enkelt i OneNote med fotos, de informationer jeg fik om hver enkelt, samt skærmprint af al skriftlig kommunikation. Som det ses på skærmprintet til venstre, så optræder en af mændene som både Foster, Lucas og David. Han har desværre været så dum at bruge samme fotos på alle tre profiler😂

Det interessante ved at kategorisere dem var, at jeg kunne begynde at sammenligne deres historier. Kurt Ryan og Richard var f.eks. begge to i Danmark for at lave research omkring undervandssvejsning, og de ønskede begge to at komme ind på Københavns Universitet og fortsætte deres studier OG de ønskede sørme også begge to at få patent på deres opfindelse. Den ene påstod, han var tysk/dansk og den anden canadier/dansk. Begges mødre var danske, men de var vokset op i hhv. USA og Canada. Sikke et sammentræf hva’?😂

Så var der Edward og Scot🤔 De var begge amerikanere udstationeret til den amerikanske ambassade i København. De sad begge med militære hemmeligheder på ambassaden (???), men de kendte ikke hinanden, for det spurgte jeg selvfølgelig om😆 Efter Edward var blevet træt af mig, så røg Scot på krogen, og da jeg bad ham hilse Edward derinde på ambassaden, ja så sluttede vores “romance” sørme også😝 Jeg gjorde livet så surt for dem som muligt, forstået på den måde, at jeg spildte deres tid, så længe som jeg kunne. Man vil aldrig kunne stoppe den slags svindlere, men kunne jeg bare irritere dem et stykke tid, så var det fint nok for mig.

Lidt gode råd

En ting jeg har lært af alt dette er, at man aldrig skal konfrontere en svindler med sin viden omkring ham/hende. Man skal stoppe al kontakt øjeblikkeligt. En anden ting er, og det opstår ganske naturligt i kølvandet på sådan en oplevelse, at man får lyst til at finde personen på billederne og fortælle vedkommende, at han/hun bliver brugt i svindel. Problemet er bare, at disse personer absolut intet kan gøre for at stoppe det. De kan ikke få deres fotos tilbage, og at gå med den viden, at man bliver misbrugt i svindelnumre rundt omkring i verden, det kan man ikke bruge til andet end at blive dårlig af. Så mit råd er, at man ikke skal lægge andet op på Facebook, Instagram osv. end man kan tåle at se et eller andet sted, som man ikke selv har valgt.

Nogle af svindlerne indledte jeg dialog med. Gik med på legen og foregav at jeg var interesseret i et evt. forhold med dem. Det var på de gode dage😉 Andre dage var jeg bare ved at kaste op over dem, og der fik de en historie om, at jeg sådan set kun havde oprettet min profil, fordi jeg var i gang med at foretage research omkring romance scammers i forbindelse med en avisartikel, som jeg skulle skrive😆 Det var de som regel ikke særlig begejstrede for, og jeg blev som regel slettet kort efter. En gav mig sit telefonnummer, så vi kunne skrive sammen på WhatsApp. Jeg kunne med det samme se, at nummeret ikke var amerikansk, selvom han gav sig ud for at være amerikaner. Jeg konfronterede ham med, at nummeret var nigeriansk, og til det svarede han, at det var fordi, det sidste sted han havde været udstationeret, netop var i Nigeria😂  En anden fyr havde i sin profiltekst skrevet, at han var amerikansk/svensk, og var i Sverige for at finde sine rødder. Da vi så begyndte at skrive sammen, og jeg fortalte ham, at jeg er dansk og bor i Danmark, så skrev han: “Can you believe it! I’m actually half Danish!” … øh nej, det havde jeg da ret svært ved at tro, da han jo påstod, han var halvt svensk i profilteksten😂 … det blev han ret fornærmet over, at jeg sagde til ham, så det sluttede også brat😄

Det er helt vildt, hvad jeg har oplevet på de uger, og der skal ikke herske nogen tvivl om, at nogle af disse svindlere, de er ekstremt gode til deres job. Så det kan ikke siges ofte nok! PAS PÅ! Det er mega trist, at man skal møde nye mennesker med skepsis i stedet for med  åbenhed og tillid, men man er simpelthen nødt til at passe rigtig godt på sig selv.

Ud over at undersøge fotos, så kan man også undersøge emails. Jeg har kun prøvet det ifm. Danny, og han skrev fra en gmail, hvilket gjorde det rimelig let for mig. Jeg ville vide, om han virkelig var i Nepal, som han påstod. Jeg åbnede en mail fra ham og klikkede på den lille pil oppe i højre hjørne. Her valgte jeg så den tredje nederste mulighed “Vis oprindelig”. Her scrollede jeg ned til feltet under “Download oprindelig meddelelse”, og kiggede grundigt på teksten. Her kunne jeg både se min egen IP adresse, men også hans. Og jeg kunne se, at der var en tidsforskel på minus 7 timer, og altså ikke de plus 3-4 timer, som der var mellem Danmark og Nepal. Hans IP adresse var ganske rigtig i USA og ikke i Afrika et eller andet sted, og da jeg senere kontrollerede hans telefonnummer, så var det også amerikansk. Dog ikke knyttet til en person der boede i San Diego i Californien, men derimod til en adresse i Atlanta i staten Georgia🙄 Fordi jeg svingede mellem at stole og tvivle på ham, sendte han mig et scan af sit pas😆 Ja du gætter nok, hvad det pas var! Korrekt! Det var piv falsk😡 Først kiggede jeg grundigt på det, forstørrede det op, og kunne ikke ved første øjekast se, at der var noget galt. Efter noget tid nåede jeg til det punkt, hvor jeg var klar over, at jeg havde at gøre med en person, der var fuld af løgn, gik jeg mere drastisk til værks med det pas. Jeg ringede sågar til San Fransisco Passport Agency, for at høre om de kunne bekræfte pasnummeret på den pågældende person. Damen jeg talte med var meget meget sød, men hun måtte ikke be- eller afkræfte den slags over for en privat person. Så måtte jeg tage andre metoder i brug, og jeg Googlede simpelthen “Fake US passports” og valgte at se billeder af dem. Et af de første falske pas der kom frem var yderst interessant, for vedkommende havde minsandten præcis samme pasnummer, som det der stod på Dannys pas🙀 Jeg sad bare og stirrede på skærmen og havde virkelig svært ved at tro mine egne øjne. Så kiggede jeg nærmere på fonten (skrifttypen), der var brugt på Dannys pas, og jeg kunne godt se, når jeg forstørrede billedet op, at der var brugt forskellig skrift. Derudover så stod der kun hans fornavn og efternavn på passet. Han havde tidligere vist mig den kontrakt, han påstod at have indgået med de nepalesiske myndigheder omkring brobyggeriet, og der stod at han hed Brett til mellemnavn. Det burde have fremgået af passet også, men det gjorde det altså ikke!

Jeg gennemgik hans pas bogstav for bogstav, tal for tal, holdt op mod det falske pas jeg havde Googlet mig frem til, og her kom så overraskelse nummer to. Nederst på passene er der to maskinlæsbare linjer. Disse linjer er opbygget efter en helt særlig algoritme. Den første linje ser således ud:

P<USA[SURNAME]<<[GIVEN NAME(S)]

og den næste:

[PASSPORT NO. + 1 DIGIT]USA[DATE OF BIRTH + 1 DIGIT + SEX + DATE OF EXPIRATION + 10 DIGITS]<[6 DIGITS]

Disse to maskinlæsbare linjer var identiske på de to pas, hvilket slet ikke er muligt😆 Dannys pas indeholdt al teksten fra det falske pas i den maskinlæsbare linje

Tag dig i agt for online svindlere

og manden på det falske pas var født den 10. maj 1951. Danny var født den 10. oktober 1967, hvilket også var anført på passet under hans navn. Som det fremgår af ovenstående, hvis man kigger på nederste linje efter “USA”, så står der “510510” Hmm! Hvordan kunne dét mon lade sig gøre?😂 Alle brikker faldt på plads for mig, og det var selvfølgelig ikke særlig sjovt at opdage, at et menneske man havde brugt så meget tid på var en forbandet svindler. Jeg var dog glad for, at jeg havde bevaret min sunde fornuft, og at jeg havde undersøgt ham til bunds, så der ikke var nogen tvivl tilbage i mig, da jeg sluttede vores bekendtskab. Men vildt ærgerligt, at det skal være nødvendigt at gå så drastisk til værks, fordi man får kontakt med en person på nettet. Lyt til din mavefornemmelse, undersøg fotos, mails m.m., det er der overhovedet ingen skam i, for i sidste ende, så er det dig, der betaler regningen, hvis det går galt. Og i min verden, så har man intet imod at blive kontrolleret, hvis man har rent mel i posen, men du behøver jo ikke fortælle, at du har gjort det😉 Jeg vil ikke sige, at man skal holde sig helt væk fra datingsider osv., for det er jo den måde det for det meste foregår på i dag, jeg vil bare opfordre dig til at tænke dig rigtig grundigt om, og ikke give flere oplysninger om dig selv, end der er behov for indtil du har mødt personen og fået bekræftet, at han/hun virkelig er den vedkommende udgiver sig for at være🙂

Jeg lovede i starten af indlægget at linke til nogle af de sider, som du kan kigge på, hvis du har mistanke om at være i kontakt med en svindler. De kommer her:

Pig Busters

Forum.419eater.com

Held og lykke derude og pas på dig selv! 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *